Niejadkami nazywamy najczęściej dzieci, z którymi rodzice każdego dnia muszą toczyć batalię o każdą łyżeczkę zjedzonego obiadu. Często okazuje się jednak, że z tym samym problemem borykają się także i dorośli. Co powoduje trudności z jedzeniem i jak najlepiej im zaradzić? Podsuwamy Wam kilka wskazówek, jak budować jadłospis w przypadku braku apetytu.
- Brak apetytu – skąd on się właściwie bierze?
Wiele osób walczących z nadwagą powtarza, że chciałoby, by ich wieczny apetyt zniknął. Z kolei ci, którzy cierpią na jego brak, z pewnością woleliby go regularnie czuć. Brak łaknienia może prowadzić do nieprawidłowego funkcjonowania organizmu. Spróbujmy jednak sięgnąć nieco głębiej – skąd bierze się brak apetytu u dorosłych? Przyczyn może być wiele – zaczynając od smaku jedzonej potrawy (mało przyprawione, nieładnie pachnące dania szybko odbierają apetyt jedzącemu), przez zapalenie gardła, które nie pozwala nam połykać pokarmów, kończąc na stresie czy zmianach hormonalnych. U dzieci z kolei nierzadką przyczyną braku apetytu jest zbyt częste podawanie im posiłków, co więcej, często przeplatanych słodyczami. W konsekwencji dziecko nie dojada obiadu lub wcale nie chce do niego zasiąść. Jak powinny wyglądać posiłki, po które chętnie sięgnie każdy niejadek – i ten mały i duży?
- Komponujemy posiłek dla niejadka
Czy dziecko czy dorosły – każdy z pewnością chętniej sięgnie po talerz ze smakowitym daniem. Pamiętajmy bowiem, że „jemy oczami” – mamy większą ochotę na te posiłki, które wyglądają na smaczne, mają więcej kolorów i są udekorowane. Drugą kwestią jest wielkość posiłku – lepiej nałożyć na talerz mniejszą porcję i założyć, że cała zostanie zjedzona niż położyć na nim bardzo dużo i przyjąć, że niezjedzoną resztę wyrzucimy. Niejadkowi łatwiej będzie bowiem zjeść do końca niewielką porcję. Na szczęście istnieje także kilka sposobów na pobudzenie apetytu przez odpowiednie składniki potraw.
- Jakie składniki pobudzają apetyt?
Jeżeli chcemy pobudzić apetyt niejadka, powinniśmy zadbać o odpowiednie składniki w posiłkach. Istnieją takie, które sprawią, że głód będzie pojawiał się częściej. Co poleca się w diecie osób z brakiem łaknienia?
– przyprawy – istnieje zestaw przypraw, które sprawnie zachęcą do jedzenia. To między innymi imbir, bazylia, anyż, cynamon, gorczyca i tymianek. Dodawanie ich do posiłków wspomoże trawienie i pobudzi apetyt,
– owoce – mają podobne działanie, przy czym mogą stanowić samodzielną przekąskę np. na podwieczorek. Chcąc pobudzić apetyt warto sięgać po wiśnie, morele czy pomarańcze.
– warzywa – tak samo jak owoce, można jeść je pomiędzy głównymi posiłkami. Osoby bez apetytu mogą jednak niechętnie po nie sięgać, warto więc umieszczać je w daniach głównych. Na pobudzenie łaknienia polecamy przede wszystkim rzodkiewkę, szczypiorek, seler czy por. Może czas przygotować zupę?
- Wizyta u dietetyka
Kiedy problemy z apetytem prowadzą do znacznej utraty wagi, a łaknienia jak nie było tak nie ma, warto jest zasięgnąć rady specjalisty. Wizyta u dietetyka może skutecznie pomóc w przywróceniu apetytu i namówieniu niejadka do jedzenia. Problemu tego nie można zbyt długo bagatelizować i warto zwrócić się do pomoc do osoby, która zna się na rzeczy. W naszym gabinecie chętnie skomponujemy odpowiedni jadłospis i pomożemy nakłonić do jedzenia najoporniejszego niejadka.
Brak apetytu może prowadzić do niedoborów w organizmie, które przełożą się na nieprzyjemne rezultaty. Zróbmy więc wszystko, by pomóc niejadkowi. Smacznego! Zapraszamy na konsultacje dietetyczne u Doroty Grzebisz.