Przepis na orkiszowe ciasto z winogronami i serem

Orkiszowe ciasto z winogronami i serem

Składniki:

  • 100g mąki orkiszowej
  • szczypta soli
  • łyżeczka ksylitolu
  • 80g masła bez laktozy
  • 60 ml zimnej wody
  • 200g winogron
  • 150g półtłustego białego sera
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • żółtko

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiej, dodaj szczyptę soli, ksylitol. Masło pokrój w kostkę dodając do mąki.
Wyrób czubkami palców, żeby masa przypominała okruchy chleba.
Dodaj wodę i zagnieć ciasto. Uformuj kulkę i wstaw do lodówki na 30 minut.
Ser zmiksuj z żółtkiem i trzcinowym cukrem.
Winogrona umyj i oderwij od szypułek.
Piekarnik rozgrzej do 210 stopni.
Ciasto rozwałkuj. Na środek ciasta włóż gęsto ser i winogrono. Zagnij brzegi.
Wstaw do piekarnika i piecz 45 minut. Ciasto można podawać ciepłe lub zimne.

Bez kategorii

Apel do pacjentów!

Jeżeli nie możesz przyjść na wyznaczoną wizytę,
pomyśl o innych potrzebujących i zadzwoń przynajmniej dzień wcześniej.
Być może ktoś inny skorzysta z Twojego terminu.

Dziękujemy