Orkiszowe ciasto z winogronami i serem
Składniki:
- 100g mąki orkiszowej
- szczypta soli
- łyżeczka ksylitolu
- 80g masła bez laktozy
- 60 ml zimnej wody
- 200g winogron
- 150g półtłustego białego sera
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- żółtko
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiej, dodaj szczyptę soli, ksylitol. Masło pokrój w kostkę dodając do mąki.
Wyrób czubkami palców, żeby masa przypominała okruchy chleba.
Dodaj wodę i zagnieć ciasto. Uformuj kulkę i wstaw do lodówki na 30 minut.
Ser zmiksuj z żółtkiem i trzcinowym cukrem.
Winogrona umyj i oderwij od szypułek.
Piekarnik rozgrzej do 210 stopni.
Ciasto rozwałkuj. Na środek ciasta włóż gęsto ser i winogrono. Zagnij brzegi.
Wstaw do piekarnika i piecz 45 minut. Ciasto można podawać ciepłe lub zimne.