- 20 g roztopionego do posmarowania formy masła bez laktozy
- 120 g migdałów ze skórką
- 120 g obranej marchewki
- 2 łyżki mąki tortowej/ kokosowej
- drobno starta skórka z ½ cytryny
- 2 jajka, żółtka i białka osobno
- 120 g cukru trzcinowego
- 2 łyżki orzeszków piniowych
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Pieczemy 4o minut. Keksówkę o wymiarach 22×10 cm smarujemy masłem (olejem), wykładamy papierem do pieczenia i ponownie smarujemy masłem (olejem). Migdały mielimy na mąkę, wsypujemy do miski. Marchewkę drobno ścieramy w robocie kuchennym. Dodajemy do mąki migdałowej, wsypujemy mąkę tortową i skórkę z cytryny. Wyrabiamy dłońmi na jednolite ciasto bez grudek. Żółtka ucieramy z cukrem na gęstą białą masę. Nabieramy łyżką cedzakową i dodajemy do ciasta i delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do keksówki, posypujemy orzechami. Pieczemy ok 40 min. Ciasto w keksówce studzimy kilka minut. Nożem delikatnie oddzielamy od brzegów formy i ostrożnie wyjmujemy na deskę.