Chleb gryczany

Kupując chleb zawsze sprawdź skład. Dobre pieczywo jest bardzo trudno znaleźć. Okazuje się, że głównie jest w nim mąka pszenna, a ciemny kolor nadaje karmel.
Jeżeli dysponujecie czasem polecam chleby własnego wypieku. Poniżej mój dzisiejszy przysmak!
Chleb gryczany
  • 400g mąki gryczanej
  • 0,6 litra przegotowanej ciepłej wody
  • 100g mąki żytniej
  • 100g płatek owsianych
  • 100g wyłuskanych pestek słonecznika
  • 100g wyłuskanych pestek dyni
  • 100g siemienia lnu
  • 50g drożdży
  • 1 łyżka stołowa soli
  • 1 łyżka stołowa octu balsamicznego
Mąki, drożdże, sól i wodę połącz i wyrabiaj ciasto, dodając powoli pozostałe składniki (jeżeli macie możecie użyć Thermomixu). Ciasto powinno być luźne. Włóżcie je do blachy i pozostawcie do wyrośnięcia około 15-20 minut. Pieczenie zajmuje 60 minut w temp 180 stopni.
Bez kategorii

Apel do pacjentów!

Jeżeli nie możesz przyjść na wyznaczoną wizytę,
pomyśl o innych potrzebujących i zadzwoń przynajmniej dzień wcześniej.
Być może ktoś inny skorzysta z Twojego terminu.

Dziękujemy