Kupując chleb zawsze sprawdź skład. Dobre pieczywo jest bardzo trudno znaleźć. Okazuje się, że głównie jest w nim mąka pszenna, a ciemny kolor nadaje karmel.
Jeżeli dysponujecie czasem polecam chleby własnego wypieku. Poniżej mój dzisiejszy przysmak!
Chleb gryczany
- 400g mąki gryczanej
- 0,6 litra przegotowanej ciepłej wody
- 100g mąki żytniej
- 100g płatek owsianych
- 100g wyłuskanych pestek słonecznika
- 100g wyłuskanych pestek dyni
- 100g siemienia lnu
- 50g drożdży
- 1 łyżka stołowa soli
- 1 łyżka stołowa octu balsamicznego
Mąki, drożdże, sól i wodę połącz i wyrabiaj ciasto, dodając powoli pozostałe składniki (jeżeli macie możecie użyć Thermomixu). Ciasto powinno być luźne. Włóżcie je do blachy i pozostawcie do wyrośnięcia około 15-20 minut. Pieczenie zajmuje 60 minut w temp 180 stopni.